Coolhavenbrug Rainer Maria Rilke

De brug Coolhavenbrug

De Mathenesserbrug is een beweegbare, stalen ophaalbrug met twee grote witte ‘hameistijlen’ en een verhoogd brugwachterstoren, die in 1983 werd geplaatst ter vervanging van het originele huisje, tot chagrijn van velen.
De Mathenesserbrug vormt al bijna een eeuw lang een verbinding over de Delfshavense Schie, in het gebied Delfshaven, tussen het Mathenesserplein, Matehnsserlaan, de Vierambachtsstraat in het Nieuwe Westen met de Mathenesserweg en de Grote Visserijstraat en de wijken Spangen en Bospolder/Tussendijken.
De oorspronkelijke brug was een dubbele basculebrug, die naar beide zijdes openging en was gemetseld uit baksteen met vier pijlers met torentjes. Ze werd gebouwd tussen 1915 – 1923 naar een ontwerp van Jos Klijnen. Klijnen was architect van het gemeentelijke Stadstimmerhuis in Rotterdam die later (1920) het Kralingse Bos-en Parkplan ontwierp. In 1984 verbreedde de brug flink doordat de torentjes verdwenen. In een van de torentjes was toen het brugwachtershuisje. Een muurschildering die in 1994 op de nieuwe brugwachterstoren was aangebracht, verdween tijdens een renovatie van de bedienpost die erin is gevestigd in 2004. De brugwachterspost is altijd bemand, maar naar verwachting is dat vanaf 2021 niet langer het geval omdat de centrale bediening wordt verplaatst.