Spangense Kade

Het leven is Spangend!

Dit opgevrolijkte elektriciteitshuisje in de wijk Spangen staat al jaren vrolijk te pronken langs de kade met deze opgeplakte tekst.
René van Meer heeft dit ontworpen en laten uitvoeren in 2008. De wijk Spangen was er slecht aan toe destijds, werd ervaren als no-go area en René woont in de wijk. Hij was niet van plan te vertrekken en zocht een remedie om de teloorgang tegen te gaan, en vond die in de kunst. Hij schreef samen met andere bewoners het ‘Kunstenplan Spangen’ dat na aanvankelijke scepsis werd ondersteund door betrokken partijen in de wijk en bestuur.

Om de hoek van het elektriciteitshuisje vindt je de Da Costastraat, waar ‘De Spangjaard’ is te zien, ook van de hand van René van Meer.

René heeft met zijn B2N Productions (Between Productions) veel beeldende kunst en poëzieprojecten in Rotterdam gerealiseerd, zoals de Literaire Route, zie daarvoor het vorige route punt, de Wallisweg en zijn website.

De wijk Spangen dankt haar naam aan het Huis te Spange (slot Spangen) van de familie Van Spangen in de Spangense polder, die mogelijk later werd verbasterd naar de Spaanse polder. Het staat al in 1611 als zodanig op een kaart. De wijk werd Spangen genoemd naar het slot Spangen, eigendom van de familie Van der Spangen, een tak van de familie Van Mathenesse. Het slot is vermoedelijk in 1310 gebouwd. Ten tijde van de Hoekse en Kabaljauwse twisten werd het enige malen verwoest en herbouwd. Delftenaren verwoesten het slot in 1572 en vlak erna in 1574 kwamen de Spanjaarden die het afmaakten en in brand staken. De Spangesekade heette voor 1886 Boerenschie of West-Schiekade. De eerste naam was waarschijnlijk gegeven naar de boeren, die langs deze kade naar Delfshaven gingen. De andere naam omdat de kade ten westen van de Delfshavense Schie lag. In 1918 werd in de polder met stratenaanleg begonnen voor een destijds bijzondere wijk met galerijbouw.

(bronnen Stadsarchief en Indebuurt.nl)