Oneindig… wachten op de brug.

De Parkhavenbrug krijgt, of eigenlijk heeft maar u kent het nog niet, een bruggedicht aan de onderzijde van het val, de bruggeklep van de basculebrug.
Het gedicht werd al in 2018 speciaal voor de Parkhavenbrug geschreven door Ester Naomi Perquin, onze voormalig Rotterdamse stadsdichter 2011-2012 en Dichter de Vaderlands 2017-2018. Net zoals het ontwerp dat toen door Monice Janson is gemaakt.
De voorbereidingen lijken oneindig lang te duren, zo lang dat je nog eerder een kind baart of een songfestival wint en deze organiseert.
Maar…. we gaan er nu vanuit dat het in mei 2020 gaat gebeuren. We kunnen niet meer wachten. Om het betoverend Rotterdams cliché erop los te laten: geen woorden maar daden. De laatste eindjes knopen we aan elkaar, we zullen een laatste maal met brugwachters, ambtenarij en buitenlui praten, er wordt een stroomafschakelaar ingeschakeld. Er is met een proef op de brug gestaan. De datum van de officiële brugopening volgt later. Straks kijken we terug en zien we wat we hebben gedaan.

We vieren de voortgang graag met jullie, met een ander sprekend gedicht van Perquin, uit haar debuutbundel in 2007, omdat het zo past bij Rotterdam en het gebied rondom de Parkhavenbrug.

ARCHITECTEN

Vandaag gehoord hoe zij als kinderen
vaak al verlangden naar een stad,
langs een modderig pad torens bouwden
van wat aan erf of slootkant lag.

Niet één heeft toen aan grijs gedacht,
aan al te grauwe grootte waarin
wij sporen bijster raakten, muren
waarin geen hand nog uitzicht maakte.
Niemand perste strenge vouwen
in gevels van kantoorgebouwen.

Alles bestond nog uit water en zand.
Zo laag was het land dat dromen
hoog moesten reiken, zo leeg de horizon
– ze bleven kijken tot hun dag begon.

Uit Servetten halfstok (Van Oorschot, 2007)
Let op, dit is niet het toekomstige bruggedicht!

Vorige
Proef op de som, we trotseren regen en wind.
Proef van bovenaf.
Atelier Mineur bij de Parkhavenbrug .
Monice Janson test de afstand.
Brugwachter van de Parksluizen.
Parkhavengebied
Uitzicht op de Parkhaven vanaf Müllerkade
Panorama van de Parkhaven en Nieuwe Maas
Zonsondergang vanaf de Puntegaalstraat.
Volgende
 

Lees hier meer over het project of bekijk de bijbehorende website Bruggedichten.nl met daarbij een route en doen -pagina.
Meld je aan voor de sporadische nieuwsbrief om op de hoogte te blijven en  uitnodigingen te ontvangen.
Open/dicht_bruggedichten wordt uitgevoerd in samenwerking met kennis- en samenwerkingspartners Rotterdamsedichters.nl, Poetry International, civiel adviesbureau Waterpas, Doornbos Equipment BV en De Machinist. De eerste bruggen in het project komen tot stand dankzij bijdragen van de Gemeente Rotterdam (CityLab010), Stichting Van Beuningen/Peterich-fonds, BPD Cultuurfonds, Job Durafonds, Gebiedscommissie Delfshaven, de Erasmusstichting, CBK Rotterdam en STOER.
Voor de overige bruggen wordt nog financiering gezocht.