Overzichtsfilm en 4e bruggedicht

Ter gelegenheid van de afronding van het derde bruggedicht van Dean Bowen aan de Beukelsbrug publiceren we een overzichtsfilm met alledrie de bruggedichten tot nu toe in beeld gebracht. Een aparte film over het derde bruggedicht van Dean Bowen vind je hier.

We zien de mooie Delfshavense Schie die Delfshaven en Overschie in Rotterdam doorkruist en waarlangs de route Poëzie langs de Schie vorm krijgt. Elk bruggedicht heeft een eigen signatuur. Typografisch ontwerpers en beeldend kunstenaars vanuit verschillende disciplines combinereen op verzoek van stichting de Zoek naar Schittering hun werk met de bruggedichten. Er volgen er meer. De ambitie is om 10 bruggen over de Delfshavense Schie van poëzie te voorzien. Ook hopen we dat dat meer initiatiefnemers gedichten langs de Delfshavense Schie zullen realiseren.

aankondiging vierde bruggedicht Jonkersbrug

Het eerstvolgende bruggedicht wordt aan de fietsbrug, de Jonkersbrug uitgevoerd. Daar zal een een gedicht van Peter Swanborn, Hier en nu, uit de bundel Wolkenreparatieatelier (Podium, 2018)  met het gedicht in een ontwerp van beeldend kunstenaar Milou van Ham, vorm krijgen. Hiervoor vindt fondsenwerving en vergunningaanvraag nog plaats. Steunfonds Pictoright, Erasmusstichting Rotterdam en Prins BernhardCultuurfonds verbonden zich reeds aan dit bruggedicht.

bruggedichten tot nu toe

Aan de Beukelsbrug is door het vanuit de streetart komende kunstenaarsduo Bier en Brood een visuele interpretatie van het gedicht .broodkruim van Dean Bowen uitgevoerd, lees meer hier. Je ‘leest’ het werk vanaf het gedicht aan de bruggepijler van links naar rechts, net als het gedicht.  Aan de Parkhavenbrug werd een bruggedicht aangebracht geschreven door Ester Naomi Perquin in een ontwerp van Monice Janson, typografisch ontwerper. Het eerste bruggedicht in 2019 werd door Daniël Dee geschreven voor de Mathenesserbrug en aangebracht in een ontwerp van grafisch ontwerper Bart Oppenheimer.

Alle gedichten tot nu toe werden speciaal voor de locatie geschreven. Het nieuwste bruggedicht in wording gaat over de lokaytie van de Jonkersbrug.

route Poëzie langs de Schie

In open/ dicht_bruggedichten wordt ook de reeds bestaande poëzie, van andere initiatiefnemers, langs de Delfshavense Schie, in beeld gebracht. Zie de sectie meer Poëzie langs de Schie hier. De allerbeste beleving heb je natuurlijk ter plaatse, langs de Delfshavense Schie te Rotterdam. Hier vind je de route.

Maar in deze prachtige overzichtsvideo zie je alledrie de bruggedichten met de voordracht van de dichters. Binnenkort kan je via de gratis VERS app de voordracht ook ter plaatse beluisteren. Bij de Parkhavenbrug en de Mathenesserbrug is dat al het geval.

open/ dicht_bruggedichten is een initiatief van Stichting de Zoek naar Schittering.
Videoproductie overzichtsfilm open/ dicht_bruggedichten: Growing Frames
Muziek: Tristan Barton, Loek van den Berg Quintet en het Duo Loek van den Berg met Daniel van der Duim

Deze bruggedichten werden mede mogelijk gemaakt door CityLab010, Gemeente Rotterdam, stichting van Beuningen-Peterich-fonds, Job Durafonds, BPD Cultuurfonds, Steunfonds Pictoright, J.E. Jurriaansestichting, Erasmusstichting Rotterdam, CBK Rotterdam, Mij. tot Nut van t Algemeen Rotterdam, STOER en de partners Doornbos BV, Rewriters010, Rotterdamsedichters.nl, Waterpas en Poetry International.